Wetsvoorstel Teeven: scheiden zonder rechter

Echtscheidingen kunnen in de nabije toekomst via de gemeentelijke ambtenaar van de burgelijke stand worden geregeld. Dit volgens een nieuw voorstel van staatssecretaris Teeven. (bron: 12-2013 wetsvoorstel Teeven nieuws)

De regeling is eenvoudig van aard, minder kostbaar en overzichtelijk voor de burger. Wel moeten partijen het samen eens zijn geworden over de echtscheiding, de gevolgen van de scheiding. Ook is een belangrijke voorwaarde dat er geen minderjarige kinderen zijn betrokken bij de echtscheiding.

Te verwachten valt dat er in sommige gevallen meer problemen ontstaan door deze manier van scheiden. Als er sprake is van onduidelijke afspraken of te snel gemaakte afspraken dan kan dat voor nieuwe conflicten zorgen na de echtscheiding. Ook al zijn er geen kinderen betrokken bij de scheiding dan kunnen er veel zaken zorgen voor nieuwe conflicten. Voor de meeste betrokkenen is een periode voor, tijdens en vlak na een scheiding erg emotioneel en verwarrend.  Om tijdens deze periode beslissingen te nemen en afspraken te maken is vaak erg lastig en emotioneel.  In veel situaties worden te vaak snelle, onduidelijke en onvolledige afspraken gemaakt.

Het inschakkelen van een hulppersoon

facebooklogo

zoals een maatschappelijk werker, een onpartijdige advocaat of mediator kan dat meestal voorkomen. Hij of zij kijkt van afstand naar een kwestie en is emotioneel veel minder betrokken bij de echtscheiding. Ook kan deze hulppersoon meestal zorgen voor een correcte weergave van de afspraken op schrift, aanvullingen voorstellen of juist melding maken van andere zaken die belangrijk zijn.

Voor ons is het van belang te melden dat wij ruimte bieden aan partijen om alles bespreekbaar te maken. Maar al te vaak spelen “oudere” conflicten een rol bij het oplossen van een “nieuw” conflict. Zaken uit het verleden die onbesproken zijn gebleven kunnen soms in de weg staan om opnieuw in gesprek te gaan.  Emotioneel staat er teveel in de weg om samen nog opnieuw in gesprek te kunnen gaan.

Advertenties

Over mediatonbuist

www.buistjuridischediensten.nl Conflicten oplossen is ons voornaamste doel!
Dit bericht werd geplaatst in Echtscheiding en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s