Kinderen betrekken bij de scheiding van groot belang

Kinderen zijn betrokken bij de scheiding en de scheiding heeft een grote invloed op de kinderen. Vandaar dat kinderen tegenwoordig door wetgeving voorop staan. De laatste jaren is hier extra aandacht voor maar omdat minderjarige kinderen niet of nauwelijks een echte stem hebben is het van belang om als ouders hier aandacht aan te besteden. Aan kinderen onder de 12 wordt in ons systeem niet naar hun mening gevraagd. Boven de 12 jaar wordt nauwelijks naar hun mening gevraagd.

Ouders moeten kinderen in een vroeger stadium betrekken bij de voorgenomen echtscheiding. Afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsniveau is een goede en duidelijke communicatie van groot belang. Kinderen hebben recht om te weten wat er aan de hand is zodat zij ook hun mening kunnen geven.

Praten helpt in belangrijke mate bij de verwerking van het leed. Ouders die hun kinderen serieus nemen houden rekening met de belangen van de kinderen.

Een voorbeeld is dat jongere kinderen tot circa 8 jaar vaak praten en spelen afwisselen. De nadruk moet liggen op luisteren naar de kinderen.
Bij een goede omgangsregeling moet rekening worden gehouden met de wensen van het kind. Jongere kinderen hebben vaak behoefte aan frequente kortere omgang dan oudere kinderen aan de uitwonende ouder. Bij de omgang moet worden gekeken naar de ontwikkelingsfase van de kinderen en specifieke behoeftes.

Door het kind centraal te stellen en te luisteren kunnen ouders beter rekening houden met het kind.

Advertenties

Over mediatonbuist

www.buistjuridischediensten.nl Conflicten oplossen is ons voornaamste doel!
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen en het ouderschapsplan en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s